Aramayan Bulamaz
×
Anti etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
Virüs Saldırılarını Nasıl Engellersiniz ?

Merhaba arkadaşlar ,

Bu makalemde sizlere bilgisayarınıza virüs bulaşmaması için yapılması gerekenleri ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışıcam.

Bilgisayarınıza virüs bulaşmasına engellemek için en başta korsan yazılım kullanmamanız gerekir.

Bunun yanısıra şüpheli web sitelerinden program veya dosya indirmeyin.

Sohbet veya anında mesajlaşma sırasında dosya kabul etmeyin ve mesaj olarak gelen şüpheli e-posta eklerini açmayın.

Ayrıca virüs bulaşma riskini azaltmak için iyi bir antivirüs programı kullanmalısınız.Bunun için size önerimiz Comodo Antivirüstür.

Antivirüs programlarınızı sıklıkla mümkün olduğunda hatta ve hatta günlük güncelleştirmelisiniz ve haftada bir veya iki kez sisteminizi tam taramadan geçirmelisiniz.

Bunun dışında açılan belgelerde gelebilecek olası macro virüslerine karşı office uygulamalarının macroları çalıştırma özelliğini kapatmalısınız.

Ayrıca kullandığınız tarayıcının scripts çalıştırma özelliğini kapatmalı veya özel eklenti kurmalısınız.(Firefox için NoScript öneririz.)

İsteğe bağlı olarak "www.microsoft.com/security/default.mspx" bağlantısına tıklayarak web tarayıcınızı ve e-posta programlarınızı microsoftun en son güvenlik düzenlemesiyle güncellemelisiniz.

Bir diğer nokta ise .exe uzantılı dosyalara dikkat etmek.Eğer bilgisayarınızda uzantılar gizlenmiş ise Windows XP'de Bilgisayarım'a tıkla Araçlar Menüsünden
Görünüm Seçenekleri - Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle butonu aktif ise deaktif ediniz.

Windows 8'de ise Bilgisayarım'a tıkla üst kısımda görünen Görünüm sekmesine tıklayın ve Dosya adı uzantıları kısmında tik işareti yok ise tik işareti koyunuz.

Ayrıca "www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx" adresine tıklayarak microsoftun kendi kötü amaçlı yazılım temizleme aracınıda kullanabilirsiniz.

Diğer makalemde görüşmek üzere...

Bilgisayarda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarız ?

Merhaba arkadaşlar,

Virüsler Nasıl Bulaşır ? adlı makalemden sonra bilgisayarda virüs olduğunu nasıl anlarız konusuna değinmek istiyorum.

Sisteminizin garip davranmaya başlaması bilgisayarınıza virüs bulaştığının en büyük belirtisidir.

Bunun yanı sıra bilgisayarınız beklenmedik şekilde kapanıyor ve açılırken garip mesajlar görüntülüyor veya garip sesler çıkarıyorsa ,

İletişim sisteminiz normalden yavaş tepki veriyor ve sistem belleği sürekli yetersiz kalıyorsa ,

Programların yüklenmesi uzun sürüyor ve uygulamalar düzensiz çalışıyorsa ,

Sisteminizde garip isimlerle yeni dosyalar ortaya çıkıyor , eski dosyalar kayboluyor ve dosya büyüklükleri değişiyorsa ,

Bir Word belgesi açtığınızda garip bir mesaj ortaya çıkıyorsa ,

Word belgeleri yanlızca şablon olarak kaydediliyorsa ,

E-posta programlarınızdan adres defterinizdeki tüm kişilere isteğiniz dışında mesajlar gönderiliyorsa ,

Bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Ayrıca dos işletim sistemini kullanarak bilgisayarınızın alan durumunu inceleyebilirsiniz.

Dos işletim sistemini açmak için ;

Başlat => Tüm Programlar => Donatılar => Komut İstemi

Açılan pencereye klavye yardımıyla  " chkdsk " yazıp enter tuşuna basınız.

Biraz bekledikten sonra karşınıza gelen raporda bilgisayarınızda 6055360bit'ten az yer kaldığını belirtiyorsa bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Virüsler Nasıl Bulaşır ?

Merhaba arkadaşlar ,

Bu makalemde sizlere virüsler hakkında detaylı bilgi vermeyi ve virüslerin nasıl bulaştığını anlatmaya çalışacağım.

Virüsler bilgisayarınıza bulaşarak sisteminize çeşitli hasarlar vermesi amacıyla tasarlanmış zararlı bilgisayar programlarıdır.

Teknoloji geliştikçe sürekli yeni bilgisayar virüs yazılımlarıda tasarlanmakta ve ortaya çıkmaktadır.

Virüslü bir dosya veya program indirmek ve kaydetmek virüsü bilgisayarınıza bulaştırmaz.Virüs bu dosyayı açtığınızda veya virüs içeren programı çalıştırdığınızda etkinhale gelir.

Virüsler genellikle ağ üzerinden gönderilen ve internetten indirilen dosyalardan , e-posta mesajlarının eklerinden , sohbet ve anında mesajlajma aracılığıyla gönderilen dosyalardan , word ve excel gibi macro içeren belge dosyalarından ve virüslü cd veya disketlerden bulaşır.


Ses ve resim dosyaları dışında tüm dosya tiplerine virüs bulaşabilmektedir.

Kişisel Güvenlik Hakkında Tavsiyeler

Merhaba arkadaşlar ,

Bu kişisel güvenlik adlı makalemde sizlere MNA blog olarak maddeler halinda tavsiyelerde bulunmayı hedefliyorum.

Bu makalemde kişisel bilglerinizi ve kişisel bilgisayarınızı nasıl koruyacağınız hakkındaki önermeleri maddeler halinda sıralıyacağım.

#./ Antivirüs programı kullanıp güncellemelerini yapınız. (MNA blog olarak tavsiyemiz Comodo Antivirüstür) "Ben Anti-Virüs Kullanmasını Sevmeyenlerdenim."

#./ Mecbur kalmadığınız durumlarda halka açık yerlerde internet cafe vb. yerlerde mail adreslerinize, banka hesaplarınıza giriş yapmayınız.

Çünkü ; Keylogger tarzı programlarla şifreleriniz kolaylıkla çalınabilir.Eğer ki giriş yaptıysanız bilgisayardan kalkarken şu adımı uygulayınız.

 Messenger için Başlat -> Çalıştır -> Control keymgr.dll yazıp enterleyerek kendi accountunuzu siliniz.  Ctrl + Shift + Alt + G tuşlarına sırasıyla aynı anda basarak bilgisayarda olan yaygın bir keylogger varsa görebilirsiniz.Eğer ki keylogger çıkarsa bilgilerinizi siliniz. (Ctrl + Shift + Alt + G Kısmen keyloggerlerde işe yarar.) İnternet tarayıcınızın seçenekler bölümünden güvenlik veyahut içerik kısmından kayıtlı parolaları vs siliniz. Ctrl + Alt + Delete tuşları ile görev yöneticisindeki açık olan programları gözlemleyin. Banka hesaplarına girerken mümkün oldukça ekran klavyesini kullanınız. (Ancak ekran klavyesiyle girince çalınmaz demeyin , şimdiki zamanda ekran kaydedici programlarla çalınması çok basit.)
#./Konuşma ortamında kredi kartı vb. gibi bilgilerinizi vermeyiniz.Eğer trojan yediyseniz alınan bir ekran görüntüsünde herşeyiniz gözükebilir.

#./ Hiç kimseye ne şartta olursa olsun mail şifrenizi vermeyin.(En yakın arkadaş olsa bile)

#./Maillerinizin güvenlik sorularını tahmin edilmeyecek cevaplar yazın.Örneğin ; En sevdiğiniz çocukluk arkadaşınız sorusuna şu cevabı verebilirsiniz. "mnablogum" gibi değişik cevaplar

Algoritma Kavramı ve Programlama Mantığı

Matematik ve bilgisayar biliminde kullanılan sonlu işlemler kümesidir. Kısacası yapılacak iş için çizilen yoldur. Tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır.

Algoritma sözcüğü, Özbekistan'ın Harezm, bugünkü Türkmenistan'ın Khiva kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki İran'lı alimden kaynaklanır. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanındaki algoritmik çalışmalarını kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. "Hisab el-cebir ve el-mukabala" kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa'da çok ilgi görür. Alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar "algorizm" sözcüğünü "Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları" manasında kullanırlar. Bu sözcük daha sonra "algoritma"ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.

Temel bir örnekle açıklayayım algoritmayı;
Yumurta yapma ile ilgili bir algoritma
Başla Tavayı ocağa koy Tavaya yağ koy Ocağı aç Yumurtayı kır Yumurtanın pişmesini bekle Yumurta pişmişse ocağı söndür, pişmemişse 6. adıma geri dön Bitir Algoritmanın başlangıç ve bitişi vardır. Bu örnek bilgisayarla alakalı değil fakat algoritma mantığı budur. Yapılacak işi en ufak ayrıntılarına kadar düşünmektir


Algoritma Hazırlarken İzlenmesi Gereken Adımlar
Algoritma hazırlarken doğruluğu kesin olmayan, tahmin ve ön yargılardan kaçının.
Karşılaştığınız sorunun çözümüne ulaşmak için en ufak ayrıntılarına kadar ayırın o sorunu.
Anlaşılması en kolaydan başlayıp karmaşığa doğru gidin.

Algoritmanın daha kolay anlaşılması için akış diyagramlarından yararlanılır.



Basit bir örnek vermek gerekirse







Kısacası bir program yazacakken o programın her ayrıntısını yazmaya başlamadan önce düşünüp bir algoritma çıkarılması gereklidir.
Bu bize yaptığımız işi daha planlı ve düzenli bir ş