Aramayan Bulamaz
×
aggregation etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
MongoDB ve NoSQL Kavramı Nedir?

MongoDB bir NoSQL veritabanıdır. NoSQL "not only sql" olarak da açılabilir, yani SQL değil anlamındadır. Çünkü çalıştırılan sorgular bir MySQL ya da MsSQL sistemlerinde alışmış olduğunuz sorgular değiller.

NoSQL Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Okuma ve yazma konusunda diğerlerine göre daha performanslı olabilirler.

Yatay olarak genişletilebilirler. Yani binlerce sunucu küme oluşturarak çalıştırılabilir ve daha büyük veriler üzerinde daha rahat işlem yapılabilir.

Farklı bir çok özellikleri olması sebebiyle programlama alanında kolaylıklar sağlar.

Maliyet olarak diğer veritabanı sistemlerine göre daha avantajlıdır.


NoSQL Sistemlerin Dezavantajları Nelerdir?

SQL bir veritabanı kullanan uygulamanın NoSQL sisteme taşınması ilk aşamada zor olacaktır. Özellikle join kullanan sorgularda düzenleme yapılması gerekecektir.

NoSQL veritabanı sitemleri veri güvenliği konusunda SQL veritabanlarındaki gibi gelişmiş bir yapıya sahip değiller.


MongoDB'de yukarıdaki dezavantajlarda bahsettiğim gibi güvenlik konusunda ilk kurulumda yetersiz kalmakta. Varsayılan olarak kullanıcı adı ve şifre bulunmamakta. Doğrudan sunucu adresini yazarak veritabanına bağlantı sağlanabilmekte. Bu sebeple veritabanı erişimini sunucu dışına kapatmak gerek ve MongoDB konfigurasyonlarını düzenleyerek kullanıcı yetkilendirmesini açmanız gerek. Kurulum ve konfigurasyonları sonraki konumda açıklayacağım.


MongoDB

10gen firması tarafından 2007 yılında başlanan ve 2009 yılında AGPL lisansıyla açık kaynak projesine dönüştürülen bir veritabanı sistemidir. Belge yönelimli veritabanı olarak tanıtılmaktadır. (Document oriented). MongoDB üzerinde oluşturulan her kayıt bir dökümandır. Bu dökümanlar json formatında saklanır.

MongoDB ve alışılagelmiş S

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa