Aramayan Bulamaz
×
bin etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
Linux İşletim Sistemi Üzerinde Toplu Olarak Log Temizliği

Linux işletim sistemi çalıştığı süre boyunca karşılaşılan hatalar, sistem uyarıları vs her şeyin kaydını tutmaktadır. Bu kayıtlar bir zaman sonra büyük boyutlara ulaşabiliyor. Bu da haliyle harddisk üzerinde yer kaplamakta. Bu durum ev kullanıcıları için çok bir şey farkettirmese de web sunucuları üzerinde yer sıkıntısı yaşanabiliyor. Sunucu üzerinde gerekli bakımlar vs yapılmadığı durumlarda log dosyaları büyük boyutlara ulaşabiliyor.

Linux işletim sistemi üzerinde log dosyaları /var/log altında bulunur. Bu log dosyalarını tamamen silmek işletim sistemine zarar verir. Sisteme zarar vermemek için bu dosyaların içlerini boşaltmak gerekir. Örneğin mail gönderme loglarını temizleyecekseniz "rm -rf /var/log/maillog" komutunu çalıştırmak sisteme zarar verecektir. Bu durumda maillog dosyası silinir ve bir daha buraya log yazamayacağı için sistem sorun çıkartır. Bu log dosyasının içini ":> /var/log/maillog" bu şekilde temizleyebiliriz. Ancak /var/log dizini altında bir çok dosya ve dizin bulunmakta, tek tek hepsini temizlemek de zaman alabilir. Log dosyalarının temizleme işlemini aşağıdaki komutlar ile daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Bu komutlar "sh" uzantısı ile kaydetmeniz gerekmektedir.

#!/bin/bash # Muhammed Niyazi ALPAY # https://niyazi.org find /var/log/ -type f >logdosyalari.txt while read line do NAME=`echo "$line" | cut -d'.' -f1` EXTENSION=`echo "$line" | cut -d'.' -f2` rm -rf $NAME.gz :> "$line"; done <logdosyalari.txt rm -rf logdosyalari.txt rm -rf /var/log/*-2* rm -rf /var/log/*.2* echo "Log dosyaları silindi"

Bu komutları logclear.sh olarak kaydettikten sonra çalıştırırsanız /var/log içerisindeki ve alt dizinlerindeki tüm log dosyaları temizlenecektir.

PHP Data Object - PDO

PHP de veri tabanına bağlanma ve sorgu çalıştırmayı anlatmıştım.
Klasik veri tabanı bağlantısı mysql_connect() komutu ile yapılıyor, sorgu çalıştırma mysql_query() ile yapılıyor fakat pdo yapısı biraz farklı. PDO php 5.2 den sonra gelen bir veri tabanı sorgu sınıfı, yani nesne tabanlı bir yapı.
En güzel özelliği çoklu veri tabanı desteği olması. Oracle, SQL Server, MySQL gibi farklı veritabanlarına bağlanabilme özelliği sunuyor. Ayrıca kendi içerisinde sql injection koruması olan bir sınıftır.

$db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=veritabanı adı', 'kullanıcı adı', 'sifre'); PDO sınıfını db değişkenine bağlı olarak oluşturduk, sorgularımızı bu sınıfa bağlı methodlar ile yapacağız.

query() methodu genel olarak tüm sorgularda kullanılır.
exec() methodu bilgi girişi, güncelleme, silme gibi veri tabanına değer göndermede kullanılır.
prepare() methodu query() methodundaki gibi tüm sorguları çalıştırmada kullanılır fakat buna ek olarak bir de execute() methodu kullanılır, prepare ile yapılan sorgunun uygulanması için.
fetch() methodu; tek bir sonuç getirmek için kullanılır, query ile çalıştırılmışsa sorgu query den sonra, prepare ile çalıştırılmışsa sorgu execute methodundan sonra kullanılır.

Veritabanından dataların sayılarını getirmek istediğimizde fetch(PDO::FETCH_NUM) kullanılır.

Örnek olarak bir sorgu çalıştırayım, sorguyu query ile yapacağım. $sorgu = $db->query('select * from blog where id=1')->fetch(); Veritabanından id değeri 1 olan konuyu getiren sorguyu yazdık. Bu şekilde de yapabilirdik $sorgu = $db->query('select * from blog where id=1'); $sorgu->fetch(); İkisi de aynı işlemi yapıyor. echo $sorgu['blog_baslik'];
İ

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa