Aramayan Bulamaz
×
comodo etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
İnternet Servis Sağlayıcılardan Google DNS Benzetmesi

Merhaba, uzun zamandır yoğunluğumdan blogumla ilgilenemiyordum.Sizlerde biliyorsunuz ki ülkemizde internete yapılmış olan bir filtreleme çalışması söz konusu, ayrıca YouTube engellendi, Twitter da engellenmişti fakat yasak kaldırıldı.

Bir çoğumuz DNS değiştirerek, bir çoğumuz proxy ile bir çoğumuz da VPN ile istediği yerlere giriş yapabilmekte.
DNS, proxy veya VPN'in ne olduğunu bilmeyen bir sürü insan Twitter'ın engellenmesiyle bunları da öğrenmiş oldu.
Daha anlaşılır olabilmesi için bunları tek tek kısaca açıkalayalım.
DNS Nedir?Bilgisayarımızdan internete girerken ilk önce web tarayıcımız bilgisayarımızın içinde bulunan host dosyasına bağlanılmak istenen sitenin IP adresine bakar. Burada siteyi bulamazsa Domain Name Server'a gider ve oraya sorar. DNS de IP adresini söyler ve siteye yönlenmiş oluruz.
DNS taraflı yapılan engellemeler kullandığınız internet servis sağlayıcısının DNS'lerinden sitelerin IP'lerinin farklı bir yere yönlendirmesiyle yapılıyor. DNS değiştirildiğinde engelli sitelere girebilmemiz bu sayede mümkün olabiliyor.

Proxy Nedir?Proxy bizim internete başka bir makine üzerinden girmemizi sağlar. Yani internet üzerinden giriş yapmak istediğimiz yerlere proxy sunucusu üzerinden gireriz. Proxylerin de çeşitleri vardır. Kimisi gerçek IP adresimizi gizler, kimisi de yalnızca engelli yerlere girebilmemiz için aracı olurlar.
VPN Nedir?VPN'de durum proxyye göre hemen hemen aynıdır ama bundaki fark tamamen bağlantı fiziksel olarak VPN sunucusu üzerinden gerçekleşir. VPN sunucusna bağlı olan her bilgisayar o ağa özel yerel IP alırlar (192.168.2.75, 192.168.2.76 gibi). Gerçek IP adresimiz gizlenmiş olur. Yurtdışı bir VPN ise engellenmiş olan istediğiniz her yere girebilirsiniz.
Asıl konumuz Google DNS'leri üzerine. Google DNS kullananlar aslında Google DNS kullanmıyorlar, çünkü kontrol ettiğimizde 8.8.8.8 IP adresine giden bağlantı Google üzerine ulaşması gerekirken en son Ankara'da kalıyor.

Virüs Saldırılarını Nasıl Engellersiniz ?

Merhaba arkadaşlar ,

Bu makalemde sizlere bilgisayarınıza virüs bulaşmaması için yapılması gerekenleri ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışıcam.

Bilgisayarınıza virüs bulaşmasına engellemek için en başta korsan yazılım kullanmamanız gerekir.

Bunun yanısıra şüpheli web sitelerinden program veya dosya indirmeyin.

Sohbet veya anında mesajlaşma sırasında dosya kabul etmeyin ve mesaj olarak gelen şüpheli e-posta eklerini açmayın.

Ayrıca virüs bulaşma riskini azaltmak için iyi bir antivirüs programı kullanmalısınız.Bunun için size önerimiz Comodo Antivirüstür.

Antivirüs programlarınızı sıklıkla mümkün olduğunda hatta ve hatta günlük güncelleştirmelisiniz ve haftada bir veya iki kez sisteminizi tam taramadan geçirmelisiniz.

Bunun dışında açılan belgelerde gelebilecek olası macro virüslerine karşı office uygulamalarının macroları çalıştırma özelliğini kapatmalısınız.

Ayrıca kullandığınız tarayıcının scripts çalıştırma özelliğini kapatmalı veya özel eklenti kurmalısınız.(Firefox için NoScript öneririz.)

İsteğe bağlı olarak "www.microsoft.com/security/default.mspx" bağlantısına tıklayarak web tarayıcınızı ve e-posta programlarınızı microsoftun en son güvenlik düzenlemesiyle güncellemelisiniz.

Bir diğer nokta ise .exe uzantılı dosyalara dikkat etmek.Eğer bilgisayarınızda uzantılar gizlenmiş ise Windows XP'de Bilgisayarım'a tıkla Araçlar Menüsünden
Görünüm Seçenekleri - Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle butonu aktif ise deaktif ediniz.

Windows 8'de ise Bilgisayarım'a tıkla üst kısımda görünen Görünüm sekmesine tıklayın ve Dosya adı uzantıları kısmında tik işareti yok ise tik işareti koyunuz.

Ayrıca "www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx" adresine tıklayarak microsoftun kendi kötü amaçlı yazılım temizleme aracınıda kullanabilirsiniz.

Diğer makalemde görüşmek üzere...

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa