Aramayan Bulamaz
×
fetch etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
PHP Data Object - PDO

PHP de veri tabanına bağlanma ve sorgu çalıştırmayı anlatmıştım.
Klasik veri tabanı bağlantısı mysql_connect() komutu ile yapılıyor, sorgu çalıştırma mysql_query() ile yapılıyor fakat pdo yapısı biraz farklı. PDO php 5.2 den sonra gelen bir veri tabanı sorgu sınıfı, yani nesne tabanlı bir yapı.
En güzel özelliği çoklu veri tabanı desteği olması. Oracle, SQL Server, MySQL gibi farklı veritabanlarına bağlanabilme özelliği sunuyor. Ayrıca kendi içerisinde sql injection koruması olan bir sınıftır.

$db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=veritabanı adı', 'kullanıcı adı', 'sifre'); PDO sınıfını db değişkenine bağlı olarak oluşturduk, sorgularımızı bu sınıfa bağlı methodlar ile yapacağız.

query() methodu genel olarak tüm sorgularda kullanılır.
exec() methodu bilgi girişi, güncelleme, silme gibi veri tabanına değer göndermede kullanılır.
prepare() methodu query() methodundaki gibi tüm sorguları çalıştırmada kullanılır fakat buna ek olarak bir de execute() methodu kullanılır, prepare ile yapılan sorgunun uygulanması için.
fetch() methodu; tek bir sonuç getirmek için kullanılır, query ile çalıştırılmışsa sorgu query den sonra, prepare ile çalıştırılmışsa sorgu execute methodundan sonra kullanılır.

Veritabanından dataların sayılarını getirmek istediğimizde fetch(PDO::FETCH_NUM) kullanılır.

Örnek olarak bir sorgu çalıştırayım, sorguyu query ile yapacağım. $sorgu = $db->query('select * from blog where id=1')->fetch(); Veritabanından id değeri 1 olan konuyu getiren sorguyu yazdık. Bu şekilde de yapabilirdik $sorgu = $db->query('select * from blog where id=1'); $sorgu->fetch(); İkisi de aynı işlemi yapıyor. echo $sorgu['blog_baslik'];
İ

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa