Aramayan Bulamaz
×
function etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
Bash Script ile Otomatik Iptables Kuralları Tanımlama

Bir başka konumda temel Iptables kullanımı ile ilgili bilgi vermiştim. Iptables üzerinde çok işlem yapıyorsanız eğer, yeni IP adreslerine izin tanımlama farklı portlara izin tanımlama gibi, sürekli sürekli aynı komutları yazmak sıkıcı gelebilir. Aşağıdaki paylaştığım script ile bu işlemi kısa sürede halledebilirsiniz.

#!/bin/bash # Muhammed Niyazi ALPAY # https://niyazi.org function iptablesrules(){ echo "" echo "==========================================================" echo "" read -p "IP adreslerini aralarında virgül ile birlikte giriniz: " ipaddresses echo "" read -p "Port numaralarını aralarında virgül ile birlikte giriniz: " ports echo "" echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports $ports -s 127.0.0.1,$ipaddresses -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp -m multiport --dports $ports -s 127.0.0.1,$ipaddresses -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports $ports -j DROP iptables -A INPUT -p udp -m multiport --dports $ports -j DROP echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo "" echo "==========================================================" echo "" echo "İşlem başarı ile tamamlandı." echo "" echo "==========================================================" echo "" } read -p "Önceki Iptables kuralları silinsin mi? (e ya da h) " removerule if [ ${removerule} == "e" ]; then echo "Iptables kuralları silindi" iptables --flush elif [ ${removerule} == "h" ]; then echo "" else echo "Lütfen e veya h olarak giriş yapın" fi iptablesrules condition_to_check="False" while [[ ${condition_to_check} == "False" ]]; do read -p "İşleme devam edilsin mi? (e ya da h) " query if [ ${query} == "h" ]; then condition_to_check="True" elif [ ${query} == "e" ]; then iptablesrules else echo "Lütfen e veya h olarak giriş yapın" fi done chkconfig iptables on service iptables save echo "" echo "===========

PHP Nesne Tabanlı Programlama

Nesne tabanlı programlama, yazılım geliştirmek için kullanılan bir teknolojidir. OOP yani object-oriented programming, Türkçe karşılığı nesne tabanlı programlama, sağladığı standartlarla bileşen (component) programlamasını kolaylaştırmaktadır. C# temelinde nesne tabanlı bir dildir. Çok sayıda nesne hazır olarak C# içerisinde bulunur ve bu nesneler kullanılarak program yazılır. Ayrıca kendimiz de bir sınıf yazabiliriz.

OOP üç prensibe sahiptir.

Encapsution Inheritance Polymorphism

Encapsulation: Nesne hakkındaki bilgiler ve işlemlerdir. Metot ve özellik olarak adlandırılan bu işlemler nesnenin niteliklerini ortaya çıkartır. Bir arabanın rengi ve büyüklüğü gibi.

Inheritance: Nesnenin başka bir nesne üzerine, bir üst nesneden etkilenerek, kurulmasıdır. Bir bilgisayarın parçalardan oluşması ve parçalarında bilgisayarın tam nesnesinden etkilenmesi.

Polymorphism: Belirli bir işlemin bir çok nesne tarafından kullanılmasıdır.

PHP de Nesne Tabanlı Programlama

PHP de nesne tabanlı programlamayı anlayabilmek için ilk önce PHP'nin temel yapı taşları olan fonksiyonlar ve değişkenler konusunda tam bir bilgiye sahip olmak gerek.

Bir sınıf oluşturmak için class komutunu kullanırız.

sinif.php isminde bir dosya oluşturalım

<?php class bilgisayar{ } ?>

sınıfımızın içi boş bundan sonra buraya değişken tanımlaması ve fonksiyondan başka bir şey yapamayız, yapacağımız her işlem için fonksiyon yazmamız gerek. Burada mantık şu, yazacağımız sınıfa özel olan fonksiyonu yazıp gerektiği yerde gereken fonksiyonu çağırmamız gerek, veritabanı sınıfı yazıp içine grafiksel istatistik çıkaran bir fonksiyon yazmamız uygun olmaz.

<?php class bilgisayar{ public $marka, fiyat; function marka_tanimla($yenimarka){ $this->marka = $yenimarka; } function marka_goster(){ return $this->marka; } } ?>

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa