Aramayan Bulamaz
×
install etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
MongoDB Kurulum ve Konfigurasyonu (Kullanıcı Yetkilendirmesi ve SSL Kurulumu)

Linux işletim sistemine MongoDB kurulumu için öncelikle MongoDB repolarını işletim sistemine eklemeniz gerekmekte.

Linux Redhat / CentOS

1. Adım: /etc/yum.repos.d/mongodb-org.repo dosyasının içerisine aşağıdaki bilgileri eklemeniz gerekmekte. Şu anda son sürüm 4.0 daha sonra farklı bir sürüm çıkarsa eğer o sürüme ait olan repoyu eklemeniz gerekecektir. Güncel MongoDB sürümünü  bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

[mongodb-org-4.0] name=MongoDB Repository baseurl=https://repo.mongodb.org/yum/redhat/$releasever/mongodb-org/4.0/x86_64/ gpgcheck=1 enabled=1 gpgkey=https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.0.asc

2. Adım: Kurulum

yum install -y mongodb-org

Ubuntu

1. Adım: MongoDB servisine ait public key bilgisini işletim sistemine import etmemiz gerekiyor

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv 9DA31620334BD75D9DCB49F368818C72E52529D4

2. Adım: /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org.list dosyasının içerisine aşağıdaki bilgileri eklememiz gerekmekte.

Ubuntu 14.04 için

echo "deb [ arch=amd64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu trusty/mongodb-org/4.0 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.0.list

Ubuntu 16.04 için

echo "deb [ arch=amd64,arm64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu xenial/mongodb-org/4.0 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.0.list

3. Adım: Paketleri güncelle

sudo apt-get update

4. Adım: Kurulum

sudo apt-get install -y mongodb-org

Konuya CentOS üzerinden devam edeceğim. Kurulum işlemi sonrasında service mongod start komutunu vererek servisi başlatabilirsiniz. MongoDB kurulumu tamamlandı ve kullanıma hazır durumda terminal üzerinden mongo komutunu vererek MongoDB'nin shell ekranına giriş yapabilirsiniz. MongoDB daha &ou

Linux Komut Satırı - Genel Linux Komutları

Günümüzde Linux işletim sistemleri son kullanıcıyı düşünerek güzel bir arayüzle geliyorlar fakat yapabileceğimiz işlemlerin çok büyük bir çoğunluğu yine de komut satırında. Bilgisayar kullanıcılarının çoğunun Linux'tan uzak durmasının sebebi aslında bu komut satırı ancak şu anda herşey görsel bir arayüzden halledilebilmekte ama yine de komut satırının hükümdarlığı önplanda.

Komut satırından en basit sistem ayarından, en karmaşık ağ ayarlarına kadar her şeye ulaşılabilir ve ayarlanabilir.

dmesg komutu sistem açılışında gösterilen mesajları tekrar görmemizi sağlar, tanınmayan bir donanım vs varsa eğer burada gösterilir. Daha sonra cihazlarınızı bilgisayarınıza bağlandıkları arayüze göre lspci ve lsusb gibi komutlarla ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Linux her yapılan eyleme bir işlem gözüyle bakar. top komutu ile sistem kaynaklarını görüntüleyebilir, sistem kaynaklarını en çok harcayanı belirleyebiliriz. Ayrıca ps komutu ile işlemler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabiliriz.

Linuxta güvenlik sebebiyle dosya izinleri, kullanıcları ve grupları vardır. chmod ve chown komutları ile dosyaların kullanıcı ve izin ayarlarını ayarlayabiliriz.
chmod +x dosyanın çalıştırılabilir olmasını sağlar
chmod 777 dosyaya tüm hakları tanır.

chmod 777 dosyaismi

chown ile dosyanın kullanıcı ve grubunu değiştirebiliriz.
chown niyazi dosyaismi

man komutu Linux'a yeni başlayanlar için en yararlı komut. man komutu ile başka bir komut hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
man cat

cat isimli komutun görevinin ne olduğunu anlatan bir çıktı verir bize.

cat komutu ile bir metin belgesi içerisinde bulunan bilgileri okuyabiliriz.

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa