Linux işletim sistemi çalıştığı süre boyunca karşılaşılan hatalar, sistem uyarıları vs her şeyin kaydını tutmaktadır. Bu kayıtlar bir zaman sonra büyük boyutlara ulaşabiliyor. Bu da haliyle harddisk üzerinde yer kaplamakta. Bu durum ev kullanıcıları için çok bir şey farkettirmese de web sunucuları üzerinde yer sıkıntısı yaşanabiliyor. Sunucu üzerinde gerekli bakımlar vs yapılmadığı durumlarda log dosyaları büyük boyutlara ulaşabiliyor.
Linux işletim sistemi üzerinde log dosyaları /var/log altında bulunur. Bu log dosyalarını tamamen silmek işletim sistemine zarar verir. Sisteme zarar vermemek için bu dosyaların içlerini boşaltmak gerekir. Örneğin mail gönderme loglarını temizleyecekseniz "rm -rf /var/log/maillog" komutunu çalıştırmak sisteme zarar verecektir. Bu durumda maillog dosyası silinir ve bir daha buraya log yazamayacağı için sistem sorun çıkartır. Bu log dosyasının içini ":> /var/log/maillog" bu şekilde temizleyebiliriz. Ancak /var/log dizini altında bir çok dosya ve dizin bulunmakta, tek tek hepsini temizlemek de zaman alabilir. Log dosyalarının temizleme işlemini aşağıdaki komutlar ile daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Bu komutlar "sh" uzantısı ile kaydetmeniz gerekmektedir.
#!/bin/bash
# Muhammed Niyazi ALPAY
# https://niyazi.org
find /var/log/ -type f >logdosyalari.txt
while read line
do
NAME=`echo "$line" | cut -d'.' -f1`
EXTENSION=`echo "$line" | cut -d'.' -f2`
rm -rf $NAME.gz
:> "$line";
done <logdosyalari.txt
rm -rf logdosyalari.txt
rm -rf /var/log/*-2*
rm -rf /var/log/*.2*
echo "Log dosyaları silindi"
Bu komutları logclear.sh olarak kaydettikten sonra çalıştırırsanız /var/log içerisindeki ve alt dizinlerindeki tüm log dosyaları temizlenecektir.
Tekinsiz durumlarda / bilmediğiniz sokaklarda “ayık olmak”İster tekinsiz bir mahalleden geçiyor olun, ister kendinizi kontrolden çıkan bir gösteri yürüyüşünün içerisinde bulun... Bazı önemli kuralları ilke edinmek, hayatınızı kurtarabilir. Burada yazılanları, yalnızca okuyarak “gerekirse uygularım” demek yerine, imkan buldukça deneyerek tatbik etmenizi öneriyorum. Bu basit kuralların, içerisinde bulunduğunuz duruma ilişkin farkındalığınızı arttırarak, kurtarıcınız olabileceğini unutmayın.
1. Her zaman, nerede olduğunuzu bilin Kaybolmuş veya kafası karışmış insanlar ya da turistler, her zaman açık hedef olarak algılanır. Yürürken her zaman hangi sokakta olduğunuzu, ilgili sokağa nereden girileceğini ve ilgili sokağın neresinden çıkılacağını bilmelisiniz. En azından, bildiğiniz güvenli bir lokasyonun hangi yönde kaldığını her zaman bilmenlisiniz. Özellikle bilmediğiniz bir yere, aracınız ile gidecekseniz asla deponuzdaki yakıt seviyesinin azalmasına izin vermeyin. Yakıtın olabildiğince dolu olmasına dikkat edin. Yarım depo seviyesinin altına düşmemeye çalışın. Eğer ilgili bölgede çeşitli toplu taşıma alternatifleri var ise, hepsini öğrenmeye gayret edin. Acil bir durumda, toplu taşıma önemli bir kaçış alternatifi sağlayacaktır. Diğer bir yandan, genel olarak bulunduğunuz bölgedeki istasyon, iskele veya durakların hangi saatlere kadar çalıştığını/yoğun olduğunu bilin. Gündüzleri gidilecek en güvenli yerler olan bu noktalar, özellikle güvenlik personelinin olmadığı gece saatlerinde son derece tehlikeli olabilir.
2. İnsanların arasına karışın Eğer genel bir sivil düzensizlik hali hakim ise, veya bulunduğunuz ülkeye tamamen yabancı iseniz, sizi içerisinde bulunacağınız topluluktan kolaylıkla seçilebilir hale getirecek kıyafetlerden uzak durun. Genellikle düz ve canlı olmayan renklerin hakim olduğu gösterişsiz kıyafetler işe yarayacaktır. &l
Merhaba arkadaşlar ,
Bu kişisel güvenlik adlı makalemde sizlere MNA blog olarak maddeler halinda tavsiyelerde bulunmayı hedefliyorum.
Bu makalemde kişisel bilglerinizi ve kişisel bilgisayarınızı nasıl koruyacağınız hakkındaki önermeleri maddeler halinda sıralıyacağım.
#./ Antivirüs programı kullanıp güncellemelerini yapınız. (MNA blog olarak tavsiyemiz Comodo Antivirüstür) "Ben Anti-Virüs Kullanmasını Sevmeyenlerdenim."
#./ Mecbur kalmadığınız durumlarda halka açık yerlerde internet cafe vb. yerlerde mail adreslerinize, banka hesaplarınıza giriş yapmayınız.
Çünkü ; Keylogger tarzı programlarla şifreleriniz kolaylıkla çalınabilir.Eğer ki giriş yaptıysanız bilgisayardan kalkarken şu adımı uygulayınız.
Messenger için Başlat -> Çalıştır -> Control keymgr.dll yazıp enterleyerek kendi accountunuzu siliniz.
Ctrl + Shift + Alt + G tuşlarına sırasıyla aynı anda basarak bilgisayarda olan yaygın bir keylogger varsa görebilirsiniz.Eğer ki keylogger çıkarsa bilgilerinizi siliniz. (Ctrl + Shift + Alt + G Kısmen keyloggerlerde işe yarar.)
İnternet tarayıcınızın seçenekler bölümünden güvenlik veyahut içerik kısmından kayıtlı parolaları vs siliniz.
Ctrl + Alt + Delete tuşları ile görev yöneticisindeki açık olan programları gözlemleyin.
Banka hesaplarına girerken mümkün oldukça ekran klavyesini kullanınız. (Ancak ekran klavyesiyle girince çalınmaz demeyin , şimdiki zamanda ekran kaydedici programlarla çalınması çok basit.)
#./Konuşma ortamında kredi kartı vb. gibi bilgilerinizi vermeyiniz.Eğer trojan yediyseniz alınan bir ekran görüntüsünde herşeyiniz gözükebilir.
#./ Hiç kimseye ne şartta olursa olsun mail şifrenizi vermeyin.(En yakın arkadaş olsa bile)
#./Maillerinizin güvenlik sorularını tahmin edilmeyecek cevaplar yazın.Örneğin ; En sevdiğiniz çocukluk arkadaşınız sorusuna şu cevabı verebilirsiniz. "mnablogum" gibi değişik cevaplar
Hasan Ünal ve benim projem olan Baykuş Blog için yaptırdığımız tanıtım videosu.
Baykuş Blog çok yakın bir zamanda sizlerle birlikte olacaktır
Kendi yazmış olduğunuz blog veya forum olabilir veya herhangi bir scripte eklenti yapmak isteyebilirsiniz. Bu etiket sistemi içeriklerimizin arama motorlarında daha çabuk bulunmasını sağlar. Bunun için iki tane fonksiyon hazırlıyoruz, birincisi konu başlığını kelime kelime bölerek meta keywordse eklemek için , konuyu kaydederken aralarında virgül kullanarak kaydettiğimiz etiketleri de meta keywordse ekliyoruz, diğer fonksiyon ise keywordse eklediğimiz kelimeler + ayrıca etiketler bölümüne eklediğimiz kelimeleri link şeklinde konunun altında belirten fonksiyon.
İlk fonksiyonumuz:
function etiket($yazi) {
$yazi = trim($yazi);
$bul = array(' ','.');
$yap = array(', ','');
$yeni = str_replace($bul,$yap,$yazi);
return $yeni;
}
Bu fonksiyon ile veritabanından gelen konu başlığındaki boşlukları virgül ile değiştirerek meta keywords bölümüne ekleriz.
Diğer fonksiyonda işler biraz daha karışık, ayrıca eklenen konu etiketlerinde her kelime virgülle ayrılmayabilir,
her virgül bloğundan sonra ikiden fazla kelime gelebilir, bunları virgülden itibaren parçalayacak bir fonksiyon yazmalıyız, ping atmak, php ile ping atmak şeklindeki etiketleri kelime kelime ayırırsak olmaz. Bunu resimdeki gibi ayıracak fonksiyonumuz:
function blog_tags($yazi){
$yeni='';
$yazi = str_replace("'","",str_replace('"','',trim($yazi)));
$tags = explode(',', $yazi);
foreach($tags as $n_tag){
if(strlen($n_tag)>2){
$yeni .= '<div class="taglink"><a href="sonuc?a='.trim($n_tag).'" title="'.trim($n_tag).'">'.trim($n_tag).'</a></div>';
}
}
return $yeni;
}
Bu fonksiyonları etiket($konubaşlığı); ve