Aramayan Bulamaz
×
proxy etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
İnternet Servis Sağlayıcılardan Google DNS Benzetmesi

Merhaba, uzun zamandır yoğunluğumdan blogumla ilgilenemiyordum.Sizlerde biliyorsunuz ki ülkemizde internete yapılmış olan bir filtreleme çalışması söz konusu, ayrıca YouTube engellendi, Twitter da engellenmişti fakat yasak kaldırıldı.

Bir çoğumuz DNS değiştirerek, bir çoğumuz proxy ile bir çoğumuz da VPN ile istediği yerlere giriş yapabilmekte.
DNS, proxy veya VPN'in ne olduğunu bilmeyen bir sürü insan Twitter'ın engellenmesiyle bunları da öğrenmiş oldu.
Daha anlaşılır olabilmesi için bunları tek tek kısaca açıkalayalım.
DNS Nedir?Bilgisayarımızdan internete girerken ilk önce web tarayıcımız bilgisayarımızın içinde bulunan host dosyasına bağlanılmak istenen sitenin IP adresine bakar. Burada siteyi bulamazsa Domain Name Server'a gider ve oraya sorar. DNS de IP adresini söyler ve siteye yönlenmiş oluruz.
DNS taraflı yapılan engellemeler kullandığınız internet servis sağlayıcısının DNS'lerinden sitelerin IP'lerinin farklı bir yere yönlendirmesiyle yapılıyor. DNS değiştirildiğinde engelli sitelere girebilmemiz bu sayede mümkün olabiliyor.

Proxy Nedir?Proxy bizim internete başka bir makine üzerinden girmemizi sağlar. Yani internet üzerinden giriş yapmak istediğimiz yerlere proxy sunucusu üzerinden gireriz. Proxylerin de çeşitleri vardır. Kimisi gerçek IP adresimizi gizler, kimisi de yalnızca engelli yerlere girebilmemiz için aracı olurlar.
VPN Nedir?VPN'de durum proxyye göre hemen hemen aynıdır ama bundaki fark tamamen bağlantı fiziksel olarak VPN sunucusu üzerinden gerçekleşir. VPN sunucusna bağlı olan her bilgisayar o ağa özel yerel IP alırlar (192.168.2.75, 192.168.2.76 gibi). Gerçek IP adresimiz gizlenmiş olur. Yurtdışı bir VPN ise engellenmiş olan istediğiniz her yere girebilirsiniz.
Asıl konumuz Google DNS'leri üzerine. Google DNS kullananlar aslında Google DNS kullanmıyorlar, çünkü kontrol ettiğimizde 8.8.8.8 IP adresine giden bağlantı Google üzerine ulaşması gerekirken en son Ankara'da kalıyor.

Deep Web Nedir, Nasıl Ulaşılır?

Son zamanlarda çokca araştırdığım, vakit geçirdiğim ve incelediğim bir yer.
Deep web arama motorlarının ulaşamadığı gizli web siteleridir. Adresleri çok karmaşıktır akılda tutmak zordur. İnternet ortamının %80'lik kısmını oluşturular. Geri kalan %20'lik kısım herkesin bildiği kullandığı normal web siteleridir.
Deep web tam Türkçe karşılığı derin web, isminden de anlayacağınız gibi internet ortamının yer altı dünyasıdır. Herhangi bir kontrolden geçmezler o yüzden her türden konuya ulaşabilirsiniz. Silah ticareti, köle ticareti, kiralık katil, gizli devlet belgeleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Hatta WikiLeaks sitesininde deep web çıkışlı olduğunu unutmayalım.
Web aleminde derinlere inmek için internetin katmanlarını bilmek gerekli.
0. Seviye İnternet; Genel olarak herkesinbildiği internet ve içerisindeki her işe yarar veya yaramaz bilgi.
1. Seviye İnternet; Surface Web yani yüzey ağı olarak da adlandırılır. İnternet ile aşırı haşır neşir olan insanların kullandığı servislerdir. Örneğin hostingler, kullan at eposta servisleri, üniversite ağları gibi.
2. Seviye İnternet; Bergie Web olarak da adlandırılır. Ftp server kullanmayı biliyorsanız, kilitlenmiş googles sonuçlarına ulaşabiliyorsanız bergie web kullanıcısınızdır. Bu ağ dns üzerinde döner ve hala arama motorları tarafından indexlenmişlerdir.
3. Seviye İnternet; Deep Web. Anonim ağları bilen, proxy kullanmaya alışkın, tor gibi servislerden haberdar olan kullanıcılar içindir. Genellikle ulaşılması zor ve gizli yerlere işaret eder.
4. Seviye İnternet; Charter Web, deep webin devamı niteliğindedir. Buraya tamamen dark net diyebiliriz. Burası web sitelerinin dns kullanmadığı bir alandır. Deep web ve charter web de bol bol illegal içerik bulabilirsiniz.
5. Seviye İnternet; Marinas Web. Adını dünya üzerindeki en  derin çukurdan almıştır. Sadece adı konmuş bir efsane gibidir.Oraya giden

  • Önceki Sayfa
  • Sonraki Sayfa