Aramayan Bulamaz
×
veritabanı etiketine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
MongoDB Kurulum ve Konfigurasyonu (Kullanıcı Yetkilendirmesi ve SSL Kurulumu)

Linux işletim sistemine MongoDB kurulumu için öncelikle MongoDB repolarını işletim sistemine eklemeniz gerekmekte.

Linux Redhat / CentOS

1. Adım: /etc/yum.repos.d/mongodb-org.repo dosyasının içerisine aşağıdaki bilgileri eklemeniz gerekmekte. Şu anda son sürüm 4.0 daha sonra farklı bir sürüm çıkarsa eğer o sürüme ait olan repoyu eklemeniz gerekecektir. Güncel MongoDB sürümünü  bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

[mongodb-org-4.0] name=MongoDB Repository baseurl=https://repo.mongodb.org/yum/redhat/$releasever/mongodb-org/4.0/x86_64/ gpgcheck=1 enabled=1 gpgkey=https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.0.asc

2. Adım: Kurulum

yum install -y mongodb-org

Ubuntu

1. Adım: MongoDB servisine ait public key bilgisini işletim sistemine import etmemiz gerekiyor

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv 9DA31620334BD75D9DCB49F368818C72E52529D4

2. Adım: /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org.list dosyasının içerisine aşağıdaki bilgileri eklememiz gerekmekte.

Ubuntu 14.04 için

echo "deb [ arch=amd64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu trusty/mongodb-org/4.0 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.0.list

Ubuntu 16.04 için

echo "deb [ arch=amd64,arm64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu xenial/mongodb-org/4.0 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.0.list

3. Adım: Paketleri güncelle

sudo apt-get update

4. Adım: Kurulum

sudo apt-get install -y mongodb-org

Konuya CentOS üzerinden devam edeceğim. Kurulum işlemi sonrasında service mongod start komutunu vererek servisi başlatabilirsiniz. MongoDB kurulumu tamamlandı ve kullanıma hazır durumda terminal üzerinden mongo komutunu vererek MongoDB'nin shell ekranına giriş yapabilirsiniz. MongoDB daha &ou

MongoDB ve NoSQL Kavramı Nedir?

MongoDB bir NoSQL veritabanıdır. NoSQL "not only sql" olarak da açılabilir, yani SQL değil anlamındadır. Çünkü çalıştırılan sorgular bir MySQL ya da MsSQL sistemlerinde alışmış olduğunuz sorgular değiller.

NoSQL Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Okuma ve yazma konusunda diğerlerine göre daha performanslı olabilirler.

Yatay olarak genişletilebilirler. Yani binlerce sunucu küme oluşturarak çalıştırılabilir ve daha büyük veriler üzerinde daha rahat işlem yapılabilir.

Farklı bir çok özellikleri olması sebebiyle programlama alanında kolaylıklar sağlar.

Maliyet olarak diğer veritabanı sistemlerine göre daha avantajlıdır.


NoSQL Sistemlerin Dezavantajları Nelerdir?

SQL bir veritabanı kullanan uygulamanın NoSQL sisteme taşınması ilk aşamada zor olacaktır. Özellikle join kullanan sorgularda düzenleme yapılması gerekecektir.

NoSQL veritabanı sitemleri veri güvenliği konusunda SQL veritabanlarındaki gibi gelişmiş bir yapıya sahip değiller.


MongoDB'de yukarıdaki dezavantajlarda bahsettiğim gibi güvenlik konusunda ilk kurulumda yetersiz kalmakta. Varsayılan olarak kullanıcı adı ve şifre bulunmamakta. Doğrudan sunucu adresini yazarak veritabanına bağlantı sağlanabilmekte. Bu sebeple veritabanı erişimini sunucu dışına kapatmak gerek ve MongoDB konfigurasyonlarını düzenleyerek kullanıcı yetkilendirmesini açmanız gerek. Kurulum ve konfigurasyonları sonraki konumda açıklayacağım.


MongoDB

10gen firması tarafından 2007 yılında başlanan ve 2009 yılında AGPL lisansıyla açık kaynak projesine dönüştürülen bir veritabanı sistemidir. Belge yönelimli veritabanı olarak tanıtılmaktadır. (Document oriented). MongoDB üzerinde oluşturulan her kayıt bir dökümandır. Bu dökümanlar json formatında saklanır.

MongoDB ve alışılagelmiş S

C# Veritabanında Sorgu Çalıştırma

C# ta veritabanında sorgu çalıştırabilmemiz için SqlCommand komutunu kullanırız, ben örneğimize MySql üzerinden devam edeceğim için MySqlCommand komutunu kullanacağım.
Yeni bir windows form uygulaması başlatıp, iki buton bir de listview ekliyoruz. Butonun birine "Bilgileri Getir" diğerini "Bilgiyi Sil" isimlerini veriyoruz.İlk önce veritabanı bağlantımızı yapmak için bağlantı komutlarımızı yapıp bağlantıyı açıyoruz. MySqlConnection baglanti = new MySqlConnection("server=localhost; userid=root; password=root; database=cryptograph"); Bilgileri Getir ismini verdiğimiz butonun click olayına hata kontrol komutlarımızı kullanarak bağlantımızı açıyoruz ve veriler çekmek için gerekli komutlarımızı yazıyoruz.
try { baglanti.Open(); MySqlCommand sorgu = new MySqlCommand("SELECT * FROM blog ORDER BY id DESC", baglanti); MySqlDataReader oku = sorgu.ExecuteReader(); while (oku.Read()) { listView1.Items.Add(oku["blog_baslik"].ToString()); } } catch (Exception hata) { MessageBox.Show(hata.ToString(), "Hata"); } finally { baglanti.Close(); }
MysqlCommand komutu ile sorgu isminde bir nesne tanımladık ve sql sorgumuzu belirtip hangi bağlantıyı kullanacağını belirttik.SELECT * FROM blog ORDER BY id DESC sql sorgumuz, burada blog isimli tablodan verilerin id alanına gire tersten sıralanacak şekilde getirilmesini istedik.MysqlDataReader ile bir data reader nesnesi oluşturduk, yani veritabanından bilgileri okuyacak olan nesne, oku isimli nesneye sorgu.ExecuteReader(); bu komut ile bilgiyi nereden okuyacağını belirttik, sorgu isimli nesneden alacak bilgiyi.Daha sonra bunu döngüye sokarak listview içine ekledik veriyi. Try içerisinde gerçekleşen sorgular bittiğinde finally içerisindeki sorgu çalıştırılır, yani durum gerçekleşse de gerçekleşmese de en sonda yapılacak işlem burada belirtiliyor,

C#\'ta Veritabanı Bağlantısı

C#'ta SQLServer bağlantısı için isim uzayı olarak SqlClient'ı çağırmamız gerekiyor (using System.Data.SqlClient;), veya başka bir veritabanı için hangi isim uzayı gerekiyorsa onu çağırırız. Mysql için net connector kuruluysa eğer using MySql.Data.MySqlClient;  kullanırız.
Bağlantı komutları: SqlConnection, eğer mysql kullanacaksak MySqlConnection. Dikkat ederseniz komutun başına sadece My eki geldi. Ben örneğime MySql üzerinden devam edeceğim.
MySqlConnection baglanti = new MySqlConnection("server=localhost; userid=root; password=root; database=cryptograph");
MysqlConnection komutu ile baglanti isminde bir nesne oluşturuyoruz, eşitlikten sonra parantez içinde veritabanı bilgilerimizi yazıyoruz.Server veritabanımızın bulunduğu yer, userid veritabanı kullanıcısının adı, password veritabanı kullanıcısının şifresi, databasede ise veritabanımızın adı tanımlanıyor.
Şimdi sadece baglanti isminde bir nesne tanımladık, bu bağlantıyı açmadık. Bağlantıyı açmak için baglanti.Open(); komutunu kullanıyoruz. Bu şekil bir kullanımda eğer bağlantıda sorun yaşanırsa program hata verir ve çalışması durur. Bu gibi durumlarda try-catch hata kontrol komutları kullanırız.
try{ baglanti.Open(); MessageBox.Show("Bağlantı açıldı"); } catch (Exception hata){ MessageBox.Show(hata.ToString(),"Hata"); }
Bağlantı açıldığı durumda ekrana Bağlantı açıldı uyarısı verecek, bağlantının hatalı olduğu durumda ise ekrana hata kodu ile birlikte hata mesajını verecektir.
Bağlantıyı kapatmak içinse baglanti.Close(); komutunu vermemiz gerekecektir.


Örnek dosyayı buradan indirebilirsiniz

Veri Tabanında Tablo İlişkilendirerek Bilgi Çekme (Inner Join)

Veri tabanından bilgi çekmek için SELECT komutunu kullanırız. SELECT * FROM tablo_ismi şeklinde bir komut ile tablo_ismi isimli tablodan bilgimizi çekeriz, eğer bir şarta bağlı olarak çekeceksek WHERE ile şartımızı belirtiriz.

SELECT * FROM blog WHERE id=1 blog isimli tabloda id değeri 1 olan bilgiyi getirir ekrana. Id değeri bir olan konunun bir de kategori bilgisi var kategoriler tablosunda, ayrıca konuyu açan kişinin de bilgisi profil tablosunda hepsi için ayrı ayrı sorgu çalıştırmaktansa tek bir sql sorgusu ile hepsini getirebiliriz.

 Kategori tablosunda k_id ve kat_isim adında alanlar var, kategori ismi ve id bilgisini tutan alanlar.

Profil tablosunda p_id, kullanici_adi adında alanlar var i, kullanıcı adı ve kullanıcının id bilgisini tutan  alanlar.

Blog tablosunda id, blog_baslik, blog_icerik, kat_id, kullanici_id adında alanlar var, konunun id bilgisi, içerik ve başlık bilgisi, konuyu açan kullanıcının id bilgisi ve hangi kategoride bulunuyorsa onun id bilgisini tutan alanlar.

Tek sorguda bunları getirebilmek için şu komutu kullanıyoruz;

SELECT * FROM blog b INNER JOIN profil p ON b.kullanici_id = p.p_id INNER JOIN blog_kategori bk ON b.kat_id=bk.k_id INNER JOIN sosyal s ON p.p_id=s.kullanici_id WHERE b.id=1

Blog isimli tabloyu seçtik ve bu tablo ismini b isimli bir değişkene atadık, sonra bunun aynısını diğer tablolar içinde yaptık. 

b.kat_id=bk.k_id ile blog isimli tablodaki kat_id alanıyla blog_kategori isimli tablodaki k_id alanını birleştirmiş olduk blog tablosunda tutulan kategori id si ne ise kategoriler tablosundaki o id ye sahip olan kategorinin bilgileri gelecek, aynı şey profil tablosu içinde geçerli, b.kullanici_id=p.p_id blog tablosundaki kullanıcı id bilgisi ile profil tablosundaki id bilgisi birbirine bağlanarak bilgi çekilmiş. Bu şekil bir kullanım yapmasaydık eğer her biri için ayrı ayrı sorg