
İnternette girdiğiniz web sayfaları, bilgisayarınızda masaüstü programlarınızla aynı mantıkla çalışırlar, yani web sayfalarıda bir programdır. Sayfadaki yazı ve resimlerin görünmesi için HTML (Hyper Text Markup Language) kullanılır. Türkçe anlamı işaretlemeli metin dilidir.
Herhangi bir sayfaya girip sağ tuşa tıklayıp kaynağı görüntüleye tıkladığımızda sayfanın html kodlarını görürüz, bu kodları bir metin editörüne yazıp uzantısını html olarak kaydedip kendi bilgisayarımızda da çalıştırabiliriz. Buradan şu sonucu çıkartabiliriz; bir web sayfasının çalışması için bir bilgisayardan yayın yapıyor olması lazım.Örnek olarak facebook.com girdiğinizde karşınıza ilk olarak index.php sayfası açılır, bu index.php sayfası facebook.com un yayınlandığı bilgisayardan bize gösterilen anasayfadır, yani yayın yapan bilgisayarın adresi www.facebook.com.Aslında bu yayın yapan bilgisayarların adresleri böyle akılda kalıcı değildir. Her web sitesinin bir ip adresi vardır. facebookun ip adresi 31.13.72.20 bu ipye girdiğinizde karşınıza facebookun sayfası çıkar, yani web sayfasını açmış olursunuz. Bu ip adreslerini akılda tutmak zor olacağı için isim sunucularında bu iplere birer isim atanır facebook.com gibi.
Pekiyi bu web sayfasındaki herşey html mi?Her sayfa sadece html değil, bazı sayfalara girdiğimizde karşımıza çıkan görüntü html fakat arkaplanda çalışan bir dil var; php, asp, asp.net, perl ya da daha farklı bir dil. Biz bu dillerin kodlarını web sayfasında göremeyiz, bu kodlar sunucu tarafında yorumlanır ve bize html çıktı gönderir. Eğer görülebilseydi web sayfalarının arkaplanında çalışan program kodlarının algoritmaları çözülmüş olurdu, bu da web sayfaları için bir güvenlik açığı oluştururdu.