Aramayan Bulamaz
×
2015 tarihine ait içerikleri görüntülemektesiniz.
Cryptograph Whois DNS Tools

Merhaba, önceki konumda C# ile whois sorgulamasının nasıl yapıldığını anlatmıştım. Bu konuda da C# ile hazırlamış olduğum whois sorgulaması ve DNS sorgulaması yapabileceğiniz bir uygulamayı paylaşacağım. Uygulamayı hazırlarken Heijden.DNS isimli hazır bir DLL dosyasından faydalandım. Uygulama içerisinde bir alan adının whois sorgulaması yapıldığı sırada aynı anda arkaplanda o sitenin DNS sorgulamasını da yapmakta. DNS penceresine geldiğinizde sonuçları görüntüleyebilirsiniz ve ayrıca IDN alan adları için bir çevirme aracı da mevcut. Uygulamayı aşağıdaki bağlantı üzerinden indirebilirsiniz ve kaynak dosyalarına Github üzerinden erişebilirsiniz.

https://depo.niyazialpay.com/CryptographWhoisDNSQueryTools.rar

C# ile Whois Sorgulama

Merhaba, whois sorgulaması bir web adresinin tescil süresi, kimin adına kayıtlı olduğu gibi bilgilerin öğrenilebilmesi adına yapılan sorgulamadır. Bu işlemi çeşitli whois siteleri aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz veya C# ile bir exe hazırlayarak bu exe üzerinden de sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. C# üzerinden bu sorgulamayı yapabilmeniz için sorgulama yapılacak olan whois serverına TCP bağlantısı açılması gerekir. Örnek olarak aşağıdaki komutlar ile birlikte sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

TcpClient TCPC = new TcpClient("whois.verisign-grs.com", 43); string strDomain = "niyazialpay.com" + "\r\n"; byte[] arrDomain = Encoding.ASCII.GetBytes(strDomain); Stream objStream = TCPC.GetStream(); objStream.Write(arrDomain, 0, strDomain.Length); StreamReader objSR = new StreamReader(TCPC.GetStream(), Encoding.ASCII); string icerik = Regex.Replace(objSR.ReadToEnd(), "\n", "
"); webBrowser1.DocumentText=icerik; TCPC.Close();

Bu sorgulama şekli ile yalnızca sınırlı sayıda uzantıların whois bilgilerini öğrenebilirsiniz. En sağlıklısı her uzantı için ayrı ayrı whois serverlarından sorgulama yapılmasıdır. Aşağıdaki bulunan kodlar ile birlikte bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

using System; using System.Text; using System.Net.Sockets; using System.IO; using System.Text.RegularExpressions; namespace Cryptograph_Whois_DNS_Tools { public class whois { private string GetDomainName(string url) { var doubleSlashesIndex = url.IndexOf("://"); var start = doubleSlashesIndex != -1 ? doubleSlashesIndex + "://".Length : 0; var end = url.IndexOf("/", start); if (end == -1) end = url.Length; string domainname = url.Substring(start, end - start); if (domainname.StartsWith("www.")) domainname = domainname.Substring("www.".Length); return domainname; } private stri

Bash Script ile Otomatik Iptables Kuralları Tanımlama

Bir başka konumda temel Iptables kullanımı ile ilgili bilgi vermiştim. Iptables üzerinde çok işlem yapıyorsanız eğer, yeni IP adreslerine izin tanımlama farklı portlara izin tanımlama gibi, sürekli sürekli aynı komutları yazmak sıkıcı gelebilir. Aşağıdaki paylaştığım script ile bu işlemi kısa sürede halledebilirsiniz.

#!/bin/bash # Muhammed Niyazi ALPAY # https://niyazi.org function iptablesrules(){ echo "" echo "==========================================================" echo "" read -p "IP adreslerini aralarında virgül ile birlikte giriniz: " ipaddresses echo "" read -p "Port numaralarını aralarında virgül ile birlikte giriniz: " ports echo "" echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports $ports -s 127.0.0.1,$ipaddresses -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp -m multiport --dports $ports -s 127.0.0.1,$ipaddresses -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports $ports -j DROP iptables -A INPUT -p udp -m multiport --dports $ports -j DROP echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo "" echo "==========================================================" echo "" echo "İşlem başarı ile tamamlandı." echo "" echo "==========================================================" echo "" } read -p "Önceki Iptables kuralları silinsin mi? (e ya da h) " removerule if [ ${removerule} == "e" ]; then echo "Iptables kuralları silindi" iptables --flush elif [ ${removerule} == "h" ]; then echo "" else echo "Lütfen e veya h olarak giriş yapın" fi iptablesrules condition_to_check="False" while [[ ${condition_to_check} == "False" ]]; do read -p "İşleme devam edilsin mi? (e ya da h) " query if [ ${query} == "h" ]; then condition_to_check="True" elif [ ${query} == "e" ]; then iptablesrules else echo "Lütfen e veya h olarak giriş yapın" fi done chkconfig iptables on service iptables save echo "" echo "===========

Linux İşletim Sistemi Üzerinde Toplu Olarak Log Temizliği

Linux işletim sistemi çalıştığı süre boyunca karşılaşılan hatalar, sistem uyarıları vs her şeyin kaydını tutmaktadır. Bu kayıtlar bir zaman sonra büyük boyutlara ulaşabiliyor. Bu da haliyle harddisk üzerinde yer kaplamakta. Bu durum ev kullanıcıları için çok bir şey farkettirmese de web sunucuları üzerinde yer sıkıntısı yaşanabiliyor. Sunucu üzerinde gerekli bakımlar vs yapılmadığı durumlarda log dosyaları büyük boyutlara ulaşabiliyor.

Linux işletim sistemi üzerinde log dosyaları /var/log altında bulunur. Bu log dosyalarını tamamen silmek işletim sistemine zarar verir. Sisteme zarar vermemek için bu dosyaların içlerini boşaltmak gerekir. Örneğin mail gönderme loglarını temizleyecekseniz "rm -rf /var/log/maillog" komutunu çalıştırmak sisteme zarar verecektir. Bu durumda maillog dosyası silinir ve bir daha buraya log yazamayacağı için sistem sorun çıkartır. Bu log dosyasının içini ":> /var/log/maillog" bu şekilde temizleyebiliriz. Ancak /var/log dizini altında bir çok dosya ve dizin bulunmakta, tek tek hepsini temizlemek de zaman alabilir. Log dosyalarının temizleme işlemini aşağıdaki komutlar ile daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Bu komutlar "sh" uzantısı ile kaydetmeniz gerekmektedir.

#!/bin/bash # Muhammed Niyazi ALPAY # https://niyazi.org find /var/log/ -type f >logdosyalari.txt while read line do NAME=`echo "$line" | cut -d'.' -f1` EXTENSION=`echo "$line" | cut -d'.' -f2` rm -rf $NAME.gz :> "$line"; done <logdosyalari.txt rm -rf logdosyalari.txt rm -rf /var/log/*-2* rm -rf /var/log/*.2* echo "Log dosyaları silindi"

Bu komutları logclear.sh olarak kaydettikten sonra çalıştırırsanız /var/log içerisindeki ve alt dizinlerindeki tüm log dosyaları temizlenecektir.

WHM / Cpanel Toplu DNS Güncelleme

WHM panel üzerinde toplu olarak DNS güncellenecek bir ekran bulunmuyor. DNS kayıtlarının toplu olarak güncellemesini SSH üzerinden yapmamız gerekiyor. Cpanel kurulu sunucularda DNS kayıtları /var/named/ altında siteadresi.com.db olarak tutulmaktadır. Aşağıdaki komut ile bu dosyaların içerisindeki belirli bir kaydı yeni bir kayıt ile güncelleyebiliriz.

replace "eski kayıt" "yeni kayıt" -- /var/named/*.db service named restart

Kayıtları değiştirdikten sonra Cpanel DNS servislerini yeniden başlatmamız gerekiyor.