M. Niyazi Alpay
M. Niyazi Alpay
M. Niyazi Alpay

Çok küçük yaştan itibaren bilgisayar sistemleriyle ilgileniyorum ve 2005 yılından beri programlama ile uğraşıyorum, PHP, MySQL, Python, MongoDB ve Linux konularında bilgi sahibiyim

 

about.me/Cryptograph

  • admin@niyazi.org
Deep Web Nedir, Nasıl Ulaşılır?

Son zamanlarda çokca araştırdığım, vakit geçirdiğim ve incelediğim bir yer.

Deep web arama motorlarının ulaşamadığı gizli web siteleridir. Adresleri çok karmaşıktır akılda tutmak zordur. İnternet ortamının %80'lik kısmını oluşturular. Geri kalan %20'lik kısım herkesin bildiği kullandığı normal web siteleridir.

Deep web tam Türkçe karşılığı derin web, isminden de anlayacağınız gibi internet ortamının yer altı dünyasıdır. Herhangi bir kontrolden geçmezler o yüzden her türden konuya ulaşabilirsiniz. Silah ticareti, köle ticareti, kiralık katil, gizli devlet belgeleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Hatta WikiLeaks sitesininde deep web çıkışlı olduğunu unutmayalım.

Web aleminde derinlere inmek için internetin katmanlarını bilmek gerekli.

0. Seviye İnternet; Genel olarak herkesinbildiği internet ve içerisindeki her işe yarar veya yaramaz bilgi.

1. Seviye İnternet; Surface Web yani yüzey ağı olarak da adlandırılır. İnternet ile aşırı haşır neşir olan insanların kullandığı servislerdir. Örneğin hostingler, kullan at eposta servisleri, üniversite ağları gibi.

2. Seviye İnternet; Bergie Web olarak da adlandırılır. Ftp server kullanmayı biliyorsanız, kilitlenmiş googles sonuçlarına ulaşabiliyorsanız bergie web kullanıcısınızdır. Bu ağ dns üzerinde döner ve hala arama motorları tarafından indexlenmişlerdir.

3. Seviye İnternet; Deep Web. Anonim ağları bilen, proxy kullanmaya alışkın, tor gibi servislerden haberdar olan kullanıcılar içindir. Genellikle ulaşılması zor ve gizli yerlere işaret eder.

4. Seviye İnternet; Charter Web, deep webin devamı niteliğindedir. Buraya tamamen dark net diyebiliriz. Burası web sitelerinin dns kullanmadığı bir alandır. Deep web ve charter web de bol bol illegal içerik bulabilirsiniz.

5. Seviye İnternet; Marinas Web. Adını dünya üzerindeki en  derin çukurdan almıştır. Sadece adı konmuş bir efsane gibidir.Oraya giden dönmedi tarzı yorumlar hakkında pek bilgi yoktur.

DNS ve Proxy

DNS: Domain Name System'in kısaltmasıdır. Adres çubuğunda adını yazdığımız web adresini görüntüleyebilmemizi sağlar. DNS ağına sahip olan her makinenin bir IP adresi olması gerekir. Adres çözümlemesin yapar. Ayrıntılı bilgi için bu konuya bakabilirsiniz.

Proxy: Vekil anlamınada gelir. İnternete bağlandığımız IP adresinin farklı görünemsini sağlar. Üç çeşidi vardır.

Transparent Proxy; anonim olarak kalmamızı sağlamaz. Duruma göre veriaen bant genişliğini aşarak internette daha hızlı dolaşmamızı sağlar.

Anonymous Proxy; bize rastgele bir IP ataması yapar ve kendi IP adresini kullanmamızı sağlar. Fakat birinin anonymous proxy kullandığı anlaşılabilir ve proxy sunucusundan bizim IP adresimiz öğrenilebilir.

Elite Proxy; bu üçü içerisinden gizliliğin en çok sağlandığı proxydir. Bizi proxy'ymişiz gibi gösterir.

Tor isimli programı tanıyalım

Tor, The Onion Router'ın kısaltmasıdır. Ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Onion Routing şöyle bir şey, İstanbul'dan Edirne'ye gitmek istiyorsunuz diyelim. otobüs önce Ankara'ya sonra Bolu'ya oradan da en son Edirne'ye gidiyor ve aynı güzergahta geri dönüyor. Bu şehirlerdeki otogarların her biri Onion Router (OR). Her bir OR arasında bilgi şifreli bir şekilde ilerlediği için ve her bir OR rastgele atandığı için trafiğin izlenmesi ve tamamen çözümlenebilmesi ancak olası bütün OR'ların kontrol altına alınmasıyla mümkün olur.

Tor programını açıp internete girdiğinizde proxy ile internete bağlanmış olursunuz, paralı download sitelerinden paralel dosya indirebilirsiniz ve hatta deep webe girebilirsiniz.

Deep webe girdiğinizde çok dikkatli olmalısınız. İçerisindeki yasadışı içeriklerle çok fazla zaman geçirir, bilgisayarınıza indirir başkaları ile kontrolsüz bir şekilde paylaşırsanız, uyuşturucu siparişi verip birini öldürmek için kiralık katil tutarsanız büyük ihtimalle başınız derde girer.

Torla ilgili size şu bilgiyide vereyim, bir çok yerde tor kullanırken sizi de bir ara sunucu yaptığını veya son sunucu yaptığının anlatıldığını görürsünüz, yani sizin IP adresiniz üzerinden onlarda başka yerlere erişebildiğini anlatırlar. Onun tor içerisinde bir ayarı mevcut varsayılan olarakta "Sadece kullanıcı olarak çalıştır" seçilidir, siz bunu değiştirirseniz ara sunucu veya son sunucu şeklinde o zaman sizin IP niz üzerinden bağlantı gerçekleştirebilirler. Yine de ayarlarınızı gözden geçirin "Sadece kullanıcı olarak çalıştır" seçili olduğundan emin olun ve belaya bulaşmayın :)

Bunları da okumak isteyebilirsiniz

2 yorum

  • ramazan çelik
    ramazan çelik
    04 Eyl 2013 05:52

    Emeğine sağlık

  • Cryptograph
    Cryptograph
    04 Eyl 2013 05:55

    Eyvallah :)

     

Siz de yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir